Kauralesesämpylät

Mikään ei voita tuoreita sämpylöitä aamupalalla! Tämä ohje on alunperin kauralesepaketin kyljestä ja on ollut perheeni käytössä vuosia. Tärkeää sämpölöiden onnistumiseen on jauhojen määrä – niitä ei saa olla liikaa eikä liian vähän – sekä aika – taikinalle tulee antaa aikaa kohota.

Määrä: Noin 25 – 30 kpl koosta riippuen.

Säilyvyys: Sämpylät ovat parhaimmillaan suoraan uunista, mutta säilyvät pari päivää ilmatiiviissä pussissa. Sopii pakastettavaksi – sämpylät kannattaa pakastaa heti kun ne ovat viilentyneet. Sulata mikrossa tai huoneen lämmössä. Sämpylät saa tuoreen veroisiksi lämmittämällä niitä noin 225 asteisessa uunissa hetken.

Ainekset:

Taikina:
5 dl vettä
3 dl kauraleseitä
1 pussi kuivahiivaa
1 tl suolaa
1/2 rkl hunajaa
noin 8-9 dl vehnäjauhoja
1 dl rypsiöljyä

Voiteluun maitoa

Ohje:

1. Sekoita hiiva kauraleseisiin ja lisää kädenlämpöinen vesi (42 astetta).
2. Lisää suola, hunaja ja osa jauhoista. Sekoita puulusikalla.
3. Lisää öljy ja sekoita taikinaan.
4. Lisää jauhoja ja alusta taikina käsin tasaiseksi. Taikinan tulee jäädä löysähköksi: niin että se vielä juuri ja juuri tarttuu käsiin, mutta ei kuitenkaan niin löysäksi että sämpylät eivät pysy muodossa.
5. Anna taikinan kohota noin 30 minuuttia peitettynä lämpimässä paikassa kunnes taikina on kaksinkertainen.
6. Kumoa taikina jauhotetulle leivinalustalle ja muodosta siitä paksu tanko. Leikkaa paloiksi terävällä veitsellä. Käytä niin vähän jauhoja kun mahdollista. Muotoile taikinasta sämpylöitä.
7. Laita uuni lämpeämään 225 asteeseen. Vuoraa kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.
8. Kohota sämpylöitä noin 15 minuuttia peitettynä.
9. Paista uunin keskitasolla 10-15 min, sämpylöiden koosta riippuen. Peitä lämpimät sämpylät liinalla

Jätä kommentti