Suklaapuustit

suklaapuustit

Mitä olisikaan joulu ilman pullaa? Suklaaganache on minun mielestäni kaikista herkullisin pullan täyte – voit halutessa lisätä täytteeseen myös manteli- tai hasselpähkinärouhetta. Pullataikinan teen terveellisemmin, osittain spelttijauhoista rypsiöljyyn. Terveellisempi täyte vaihtoehto on taatelisose – tahmeiden taatelipuustien ohje löytyy tästä.

Määrä: Noin 10-15 pikkupullaa koosta riippuen.
Säilyvyys: Pullat ovat parhaimmillaan suoraan uunista, mutta säilyvät pari päivää ilmatiiviissä pussissa. Sopii pakastettavaksi – pullat kannattaa pakastaa heti kun ne ovat jäähtyneet. Sulata mikrossa tai huoneen lämmössä. Pullat saa tuoreen veroisiksi lämmittämällä niitä noin 225 asteisessa uunissa hetken.

Ainekset:

Taikina:
2,5 dl maitoa tai vettä
1 pussi kuivahiivaa
1 dl sokeria
3/4 tl suolaa
halutessa 1 rkl kardemummaa
noin 6-7 dl jauhoja (käytin 2/3 speltti- ja 1/3 vehnäjauhoja)
3/4 dl rypsiöljyä

Ganache täyte:
200 g tummaa suklaata
1 1/2 dl kermaa

Maitoa voiteluun

Ohje:

Ganache:
1. Rouhi suklaa ja laita suklaarouhe kuumuutta kestävään astiaan.
2. Kiehauta kerma ja kaada suklaarouheen joukkoon.
3. Sekoita massa rauhallisesti lusikalla tasaiseksi ja anna massan jähmettyä kunnes se on koostumukseltaan levitettävää.

Taikina:
4. Sekoita hiiva noin 1/2 desiin jauhoja. Liota hiiva-jauhoseos kädenlämpöiseen (42 asteiseen) nesteeseen.
5. Vatkaa mukaan sokeri, suola, kardemumma ja osa jauhoista. Lisää rypsiöljy.
6. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja vaivaa taikina käsin tasaiseksi ja sileäksi. (Pullataikinan voi tehdä myös yleiskoneella, mutta itse teen sen aina käsin sillä koostumus on siten helpompi arvioida.) Et välttämättä tarvitse kaikkia jauhoja. Taikinan tulee olla koostumukseltaan löysähköä – taikinassa on tarpeeksi jauhoja siinä vaiheessa kun se ei enää tartu käsiin.
7. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 – 60 minuuttia kunnes taikina on tuplaantunut. Hyvä tapa testata taikinan valmiutta on painaa sitä sormella – jos painauma kohoaa takaisin, taikina on kohonnut tarpeeksi.
8. Kaada taikina jauhotetulle leivinalustalle ja vaivaa kohonneesta taikinasta ilma käsin – taikinaa kannattaa vaivata noin 2-3 minuuttia. Huom. käytä niin vähän jauhoja kuin mahdollista. Kaulitse taikinasta ohut, suorakaiteen muotoinen levy. Levitä ganache tasaisesti levylle. Rullaa levy leveyssuunnassa tiukaksi rullaksi ja leikkaa terävällä veitsellä paloiksi. Nosta valmiit pullat vuokiin.
9. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
10. Anna pullien kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 15-30 minuuttia. Voitele maidolla.
11. Paista pullia noin 10-15 minuuttia.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s