Pikamunkit rahkataikinaan

pikamunkit

Pitihän sitä taas vapuksi munkkeja paistaa ja nyt päädyin tekemään ns. pikamunkkeja. Täytyy sanoa, että pikamunkit eivät ole pikaisia valmistaa – taikina valmistuu parissa minuutissa, mutta munkkien paistamisessa kuluu hetki jos toinenkin. Terveellisemmät pikamunkit syntyvät uunissa (esim. muffinssivuoissa), mutta friteeratut munkit ovat kyllä herkullisia! Tahmeasta rahkataikinasta syntyy meheviä munkkeja.

Määrä: Noin 50-60 kpl koosta riippuen.
Säilyvyys: Munkit ovat parhaimmillaan vastapaistettuna. Sopii pakastettavaksi (tosin koostumus hieman kärsii) – pakasta ilman sokerikuorrutetta. Sulata mikrossa tai huoneen lämmössä. Lämmitä vielä uunissa ja sokeroi.

Ainekset:

Taikina:
5 dl spelttijauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 – 2 rkl kardemummaa
1 tl jauhettua vaniljaa
1/4 tl suolaa
75 g voita
2 kananmunaa
500 g rahkaa
1 1/2 dl sokeria

Paistamiseen:
1 litra rypsiöljyä

Halutessa täyte ja kuorrute oman maun mukaan:
hilloa
siroa kidesokeria
suklaata ja strösseleitä

Ohje:

Taikina:
1. Sulata voi.
2. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kardemumma, vanilja ja suola kulhossa sekaisin.
3. Sekoita rahka, kananmunat ja sokeri toisessa kulhossa.
4. Yhdistä kuiva ja kostea taikina, lisää voisula. Sekoita taikina tasaiseksi – taikinan kuuluu olla tahmeaa.

Kypsennys:
5. Kaada rypsiöljy paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna öljy 160 asteeseen.
6. Laske pieniä taikinanokareita (esim. jäätelökauhaa ja lusikkaa apuna käyttäen) varovasti öljyyn. Taikina uppoaa (ja jää herkästi kiinni) kattilan pohjalle, joten irrota taikinapalat esim. haarukalla. Kypsennä munkkeja molemmin puolin ja siirrä talouspaperin päälle valumaan. Itse käytän haarukkaa apuna munkkien käsittelyssä.

Koristelu:
7. Pursota halutessa hilloa munkin sisään esim. pitkäkärkisellä pursottimella.
8. Sokeroi heti tai anna jäähtyä ja kuorruta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s