Hapanjuuri ilman hiivaa

vehnahapaanjuurilimppu

Hapanjuuri antaa leiville miedosti happaman maun ja tekee niistä meheviä, maukkaita ja säilyviä. Tämä hiivaton hapanjuuri on vatsaystävällisempi vaihtoehto leivän ystävälle. Tämän hapanjuuren ohje on sovellus saksankielisestä hapanjuurifoorumista Der Sauerteig, Paul Hollywoodin kirjasta How to bake sekä amerikkalaisesta hapanjuuriforumista sourdough home.

Säilyvyys: hapanjuuri säilyy jääkaapissa tai kuivattuna ilmatiiviissä rasiassa – katso ohjeet alla.

Ainekset:

1 luomu omena
400 g luomu vehnä- tai spelttijauhoja

Ohje:

Päivä 1:
1. Huuhtele omena hyvin ja raasta se kuorineen.
2. Laita 200 g jauhoja, omenaraaste ja 2 dl haaleaa (20-30 asteista) vettä noin 1 litran kokoiseen purkkiin. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi – seoksen koostumuksen tulisi muistuttaa lettutaikinaa. Huom. vesi ei saa olla liian kuumaa, sillä muuten se tappaa juuren bakteerit.
3. Sulje purkki ilmatiiviiksi ja laita lämpöiselle (21-28 astetta) paikalle käymään.

Päivät 2-5:
4. Kerran päivässä: lisää 50 g jauhoja ja 1/2 dl haaleaa (20-30 asteista) vettä. Sekoita hyvin, sulje purkki ja laita lämpöiselle (21-28 astetta) paikalle käymään.

Noin yhden tai useamman päivän jälkeen taikinajuuri rupeaa käymään (kuplimaan) ja hapattumaan. Muutaman päivän jälkeen hiiva lisääntyy juuressa – juuri rupeaa tuoksumaan sitruunalta, omenalta tai etikalta.

Jos juuren pinnalle kerääntyy nestettä tämä on merkki ravinnon puutteesta. Silloin tulee lisätä jauhoja ja vettä (noin saman painon verran, lettutaikina koostumus). Jätä ruokinta kuitenkin väliin jos juuri ei kupli eikä tuoksu.

Jos väri muuttuu punaiseksi, mustaksi, vihreäksi tai siniseksi, tai jos pinnalle kasvaa karvoja (hometta) juuri on pilalla – eli aloita alusta.

Juuren käyttö:
5. Neljän tai viiden päivän päästä kun juuri kuplii ja tuoksuu sitruunalle, omenalle tai etikalle, voit käyttää sitä ensimmäistä kertaa leivontaan.
6. Ota noin 500 g hapanjuurta leivontaan ja laita loppu puhtaaseen ja viileään lasi- tai muovipurkkiin jääkaappiin säilytettäväksi. Jääkaapissa säilytetty hapanjuuri tarvitsee ruokintaa noin kerran viikossa: jauhoja ja vettä lisätään noin saman painon verran, lettutaikina koostumus.
7. Kun tarvitset lisää hapanjuurta leivontaan ruoki juurta haluamallasi määrällä vettä ja jauhoja (aina saman painon verran, lettutaikina koostumus). Juuri on käyttövalmis noin päivän päästä ruokinnasta. Huom! Jätä aina sopiva määrä (vähintään 1 dl) juurta säilytettäväksi jääkaappiin. Onnistunut hapanjuuri paranee käytössä.

Vinkki:
Hapanjuurta voi säilyttää myös kuivattuna. Osa hapanjuuresta kannattaa kuivata varmuuden vuoksi – jos hapanjuurellesi käy jotain niin ei tarvitse aloittaa ihan alusta. Laita ohut kerros hapanjuurta kuivamaan leivinpaperipalan päälle. Anna kuivua kokonaan noin 1-2 päivää. Kuivattu hapanjuuri säilytetään ilmatiiviissä purkissa, kuivassa, viileässä ja pimeässä paikassa. Kuivattu hapanjuuri herätetään ruokkimalla samalla tavalla kuin hapanjuurta yleensä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s