Tahmeat taatelipuustit

taatelipuustit

Pitihän sitä laskiaisen kunniaksi leipoa pullaa – terveellisemmin tietenkin. Oli minulla myös taka-ajatuskin, sillä olin jo jonkin aikaa halunnut kokeilla korvapuustien täyttämistä sokerin ja voin sijaan taatelisoseella… Ilokseni opinkin, että taatelisose sopii erinomaisesti myös korvapuustien täytteeksi – täyte on tahmea, imelä ja kanelinen – minun mielestäni tavanomaista korvapuustitäytettä maukkaampi ja mehevämpi sekä tietenkin paljon terveellisempi! Pullataikinan teen terveellisemmin osittain spelttijauhoista rypsiöljyyn.

Määrä: Noin 24-30 pikkupullaa koosta riippuen.
Säilyvyys: Pullat ovat parhaimmillaan suoraan uunista, mutta säilyvät pari päivää ilmatiiviissä pussissa. Sopii pakastettavaksi – pullat kannattaa pakastaa heti kun ne ovat jäähtyneet. Sulata mikrossa tai huoneen lämmössä. Pullat saa tuoreen veroisiksi lämmittämällä niitä noin 225 asteisessa uunissa hetken.

Ainekset:

Taikina:
5 dl maitoa tai vettä
2 pussia kuivahiivaa
1 1/2 – 2 dl ruokosokeria
1 1/2 tl suolaa
halutessa 1-2 rkl kardemummaa
noin 13-15 dl jauhoja (käytin 2/3 speltti- ja 1/3 vehnäjauhoja)
1 1/2 dl rypsiöljyä

Täyte:
400 g taateleita
2 dl vettä
kanelia

Voiteluun maitoa

Ohje:

1. Sekoita hiiva noin 1/2 desiin jauhoja. Liota hiiva-jauhoseos kädenlämpöiseen (42 asteiseen) nesteeseen.
2. Vatkaa mukaan sokeri, suola, kardemumma ja osa jauhoista. Lisää rypsiöljy.
3. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja vaivaa taikina käsin tasaiseksi ja sileäksi. (Pullataikinan voi tehdä myös yleiskoneella, mutta itse teen sen aina käsin sillä koostumus on siten helpompi arvioida.) Et välttämättä tarvitse kaikkia jauhoja. Taikinan tulee olla koostumukseltaan löysähköä – taikinassa on tarpeeksi jauhoja siinä vaiheessa kun se ei enää tartu käsiin.
4. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 – 60 minuuttia kunnes taikina on tuplaantunut. Hyvä tapa testata taikinan valmiutta on painaa sitä sormella – jos painauma kohoaa takaisin, taikina on kohonnut tarpeeksi.
5. Pilko taatelit ja laita ne veden kanssa kattilaan. Kiehauta hetki ja soseuta. Jäähdytä sose esim. viileällä lautasella ennen käyttöä.
6. Kaada taikina jauhotetulle leivinalustalle ja vaivaa kohonneesta taikinasta ilma käsin – taikinaa kannattaa vaivata noin 2-3 minuuttia. Huom. käytä niin vähän jauhoja kuin mahdollista. Jaa taikina kahteen osaan – minusta on helpompi työstää puolta taikinaa kerrallaan. Kaulitse taikinasta ohut, suorakaiteen muotoinen levy. Levitä puolet taatelisoseesta tasaisesti levylle ja ripottele päälle runsaasti kanelia. Rullaa levy leveyssuunnassa tiukaksi rullaksi ja leikkaa terävällä veitsellä paloiksi. Nosta valmiit pullat vuokiin – itse paistan pikkupullat aina silikonisissa muffinssivuuissa, sillä silikoni mielestäni säilyttää pullien kosteuden ja mehevyyden parhaiten.
7. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.
8. Anna pullien kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 15-30 minuuttia. Voitele maidolla.
9. Paista noin 10-15 minuuttia.

 

Mainokset

2 thoughts on “Tahmeat taatelipuustit

  1. Tosi hyvä idea, kiitos! Tänään leivon ihan perinteisiä laskiaispullia, mutta aion kyllä kokeilla näitä myöhemmin. 🙂

    • Kiitos palautteesta – kannattaa tosiaan kokeilla! Olen muuten aina kiinnostunut erilaisista tavoista käyttää taatelia makeuttajana eli kaikki vinkit ovat tervetulleita!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s