Omenatorttu

omenatorttu

Omena on yksi meidän perheen suosikkiraaka-aineista, joten kokeilen mielelläni uusia ideoita. Tämä omenatorttu on maukas, mutta ei liian makea. Omenan lisäksi täytteessä on yksinkertainen kananmuna-kermatäyte. Sokeriton, murea murotaikinapohja on tehty spelttijauhoista – spelttijauhot sopivat mielestäni erittäin hyvin torttupohjaan, sillä ne ovat vehnäjauhoja maukkaampia ja lopputulos on mureampi. Tämä ohje on muokattu Raymond Blancin ohjeesta – alkuperäinen ohje löytyy täältä.

Määrä: Yksi torttu 22-23 cm vuokaan.
Säilyvyys: Omenatorttu säilyy jääkaapissa noin 4-5 päivää. Ei sovi pakastettavaksi.

Ainekset:

Pohja:
250 g spelttijauhoja (käytin ydin- ja täysjyväspelttijauhoja suhteessa 3:1)
125 g kylmää (suolaista) voita kuutioina
1 kananmuna
1 rkl kylmää vettä

Omenatäyte:
15 g voita
15 g sokeria
1 ½ tl sitruunamehua
2-3 isoa jonagold omenaa

Kermatäyte:
1 kananmuna
1 dl kermaa
50 g sokeria

Lisäksi:
1 rkl vaniljasokeria
kanelia maun mukaan

Ohje:

Pohja:
1. Laita jauhot ja kuutioitu kylmä voi tehosekoittimeen. Soseuta ´pulse´ toiminnolla kunnes taikinan koostumus muistuttaa leivänmuruja. Vaihtoehtoisesti voit sekoittaa taikinan käsin. Vinkki: tärkeää murean pohjan aikaansaamiseksi on se että taikinaa ei työstetä ja vaivata liikaa.
2. Lisää kananmuna ja vesi tehosekoittimeen ja soseuta taas ´pulse´toiminnolla. Kumoa taikina leivonta alustalle ja painele tasaiseksi.
3. Kaulitse taikina noin 2-3 mm paksuiseksi pyöreäksi levyksi – vinkki: kaulitseminen on helpompaa kun kaulitset taikinan kahden ikileivinpaperin välissä – ja painele taikina tiiviisti vuuan pohjalle ja reunoille. Laita pohja peitettynä jääkaappiin noin tunniksi.
4. Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen.

Omenatäyte:
5. Kuori ja pilko omenat.
6. Sulata voi, sokeri ja sitruunamehu kattilassa tasaiseksi seokseksi.
7. Ota pohja jääkaapista ja pistele pohjaan haarukalla reikiä. Asettele omenalohkot torttupohjalle. Voitele voi-sokeriseoksella.
8. Paista pohjaa 10 minuuttia. Alenna lämpötilaa 200 asteeseen ja paista vielä 20-25 minuuttia kunnes pohja on saanut hieman väriä ja omenat ovat pehmentyneet.

Kermatäyte:
9. vatkaa kanamuna, kerma ja sokeri käsin tasaiseksi seokseksi, älä kuitenkaan vaahdota.
10. Ota pohja uunista ja ripottele vaniljasokeri ja kaneli omenoiden päälle. Kaada sitten vielä kermatäyte päälle.
11. Paista noin 10-15 minuuttia kunnes täyte on hyytynyt. Anna jäähtyä.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s