Mille feuille filotaikinasta

millefeuille

Jatkan vielä filotakina teemalla. Mille feuille on alunperin ranskalainen leivos, jossa kahden tai kolmen litteäksi paistetun lehtitaikinalevyn välissä on paksua vaniljakiisseliä ja päällä sokerikuorrute. Halusin tehdä kevyemmän version tästä hienostuneesta leivoksesta. Päädyin käyttämään filotaikinaa. Vanilja on leivoksen päämaku, joten suosittelen käyttämään aitoa vaniljaa. Vaniljakiisseli on muuten hyvä valmistaa edellisenä päivänä, jotta se ehtii viilentyä ja paksuuntua.

Määrä: Noin 10 pientä leivosta.
Säilyvyys: Syö samana päivänä, sillä filotaikina menettää rapeutensa nopeasti. Ei voi pakastaa.

Ainekset:

Vaniljakiisseli:
3 dl maitoa (käytän kevytmaitoa)
1 kananmunaa
10 g / 1 rkl perunajauhoja
30 g / 2 rkl sokeria
1/2 vaniljatanko

2 filotaikinalevyä
noin 1/4 kananmunan valkuainen tai vaihtoehtoisesti hunajaa ja rypsiöljyä suhteessa 1:2

tomusokeria koristeluun

Ohje:

1. Tee kiisseli – mielellään edellisenä päivänä:
– mittaa kiisselin ainekset kattilaan
– kuumenna seosta koko ajan vispilällä sekoittaen, kunnes se on paksua ja pulpahtaa pari kertaa
– kaada kiisseli toiseen astiaan ja peitä kiisselin pinta muovikelmulla (muovikelmu estää kalvon muodostumisen kiisselin päälle). Anna jäähtyä ensin huoneen lämmössä ja sitten jääkaapissa, mieluiten yön yli.
2. Sulata filotaikina ohjeen mukaisesti.
3. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
4. Leikkaa filotaikinalevy suikaleiksi, työstä yhtä palaa kerrallaan. Säilytä muut palat kostean pyyhkeen alla.
5. Voitele taikinasuikale kevyesti munanvalkuaisella tai hunaja-öljy seoksella. Laita päälle toinen suikale ja voitele. Lisää vielä yksi-kaksi suikaletta niin että taikinaa on kolme-neljä kerrosta. Leikkaa suikaleista haluamasi kokoisia paloja – huom. lopullisen leivoksen koko riippuu palojen koosta. Laita palat uunipellille.
6. Laita toinen leivinpaperi ja uunipelti taikinalevyjen päälle niin että taikina jää puristuksiin kahden pellin väliin. Paista 5-10 minuuttia kunnes levyt ovat kypsiä ja saaneet hieman väriä. Anna jäähtyä.
7. Tarvitset kaksi levyä per leivos. Laita lusikallinen täytettä levyn päälle ja paina toinen levy varovasti päälle.
8. Koristele tomusokerilla ja herkuttele heti.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s