Kevyempi paahtovanukas

paahtovanukas

Paahtovanukas on ihanan silkkinen ja voimakkaan vaniljainen jälkiruoka sekä juhlaan että arkeen. Tämä ohje on tavallista kevyempi, sillä siinä ei ole kermaa. Itse korvaan lisäksi osan valkoisesta sokerista intiaanisokerilla – intiaanisokeri on valkoista sokeria terveellisempää ja antaa mielestäni mielenkiintoisen maun vanukkaalle. Vanukas on aika makea eli sokerin määrää voi halutessa vähentää. Huomioithan kuitenkin että mitä vähemmän sokeria, sitä voimakkaampana kananmunan maku tulee esille. Tärkeää onnistuneen vanukkaan tekemisessä on paistoaika – jos vanukasta paistaa liian kauan se halkeaa – sekä laadukas vanilja, sillä vanilja on tämän vanukkaan päämaku. Suosittelen käyttämään Madagaskarin vaniljaa.

Määrä: Noin 6-8 kpl riippuen vuokien koosta.

Säilyvyys: Vanukkaat säilyvät jääkaapissa muutaman päivän. Ei sovi pakastettavaksi.

Ainekset:

6 1/2 dl kevytmaitoa
3 isoa kananmunaa
120 g sokeria (käytin 60 g intiaanisokeria ja 60 g kidesokeria)
1 vaniljatangon siemenet (leikkaa tanko pituussuunnassa halki ja kaavi siemenet terävällä veitsenkärjellä)

Lisäksi voita vuokien voiteluun.

Ohje: 

1. Laita uuni lämpiämään 160 asteeseen.
2. Voitele vanukasvuuat ja laita ne syvälle uunipellille.
3. Laita maito, sokeri ja vaniljatangon siemenet ja kuoret kattilaan. Kiehauta, poista vaniljatangon kuoret.
4. Vatkaa kananmunat kevyesti vaahdoksi sähkövatkaimella.
5. Kaada maitoseos vanana munavaahtoon, koko ajan vatkaten. Anna seoksen laskeutua ja poista vaahto kastikkeen päältä. Kaada kastike kannuun.
6. Jaa kastike tasaisesti vanukasvuokiin ja laita vuuat uunipellille.
7. Laita kiehuvaa vettä uunipellille, niin että se tulee vuokien puoliväliin asti.
8. Paista noin 20-25 minuuttia kunnes vanukkaat ovat juuri hyytyneet. Anna jäähtyä ensin huoneen lämmössä ja sitten jääkaapissa.

 

Vielä vaniljatangoista:

Vaniljatangot yksittäin ostettuna ovat kalliita. Itse tilaan niitä Saksasta 50 kappaleen paketeissa, jolloin yhden tangon hinta on vain murto osan ruokakauppojen hinnasta.

Vaniljatangot kuitenkin kuivuvat helposti (varsinkin jos niitä on 50), mutta ne saa kätevästi elvytettyä kuumassa vedessä liottamalla (itse laitan kuivan vaniljatangon vesikulhossa mikroon ja kuumennan täydellä teholla noin minuutin ajan).

Lisäksi käytetyistä vaniljatangoista voi tehdä vaniljasokeria laittamalla kuivatut tangot tiiviiseen rasiaan sokerin kanssa.

Mainokset

3 thoughts on “Kevyempi paahtovanukas

  1. Mistä tilaat vaniljatankosi? Olisi kanssa tarvetta usein ja ärsyttää ostaa niitä 1-2 kerraallaan putkiloissa kaupasta..

    Oletko muuten löytänyt käyttämisen arvoisia pikakonsteja vaniljalle, jos ei jaksa/ehdi/viitsi ährätä tankojen kanssa? Mulla oli joskus sairaan hyvää jauhetta (bourbon), mutta uutteet on olleet kamalia. Dan Suckerin vaniljatomu on kanssa ihan hyvä.

    • Ostan vaniljatangot Saksalaisesta verkkokaupasta nimeltä Madavanilla (osoite on madavanilla.de). Ostan aina ison pakkauksen, joten ne pitää itse pakata pienempiin eriin ja osa ehtii jo kuivua ennen käyttöä, mutta kuivuneet tangot saa helposti ’elvytettyä’ kuumassa vedessä liottamalla. Itsekään en pidä uutteista enkä keinotekoisista aromeista – kun aitoa vaniljaa alkaa käyttämään leivonnassa sille tielle myös jää… Vaniljatangon voi hienontaa kokonaisena ja sekoittaa sokeriin – näin saa aromikasta vaniljasokeria. Itse en ole kokeillut kokonaisena hienonnetun vaniljatangon käyttöä – miksi se ei toimisi? Täytyypä joskus kokeilla..

  2. Pikavaniljasta: Saksassa myydään (supermarketissa, REAL) myös oikeaa vaniljatahnaa, jossa on vain vaniljatankoa, sokeria ja viinaa. Vähän arvokasta, noin 5e purkki (65g) mutta sen arvoista! Tuote on valmistettu Australiassa, valmistaja on Taylor & Colledge, BIO Vanille-Paste. Paketti annettiin nettiosoitteeksi http://www.all-australian.com.

    Toivottavasti näistä oli apua, jos joku haluaa vaniljatahnaa tilata tai seuraavalla Saksan reissulla hamstrata 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s