Suklaakiisseli

suklaakiisseli

Suklaakiisseli on yksi mieluisimmista jälkiruuistani. Se on ihana tapa tyydyttää suklaanhimo terveellisemmin. Rakastin lapsena Jacky makupaloja (erityisesti sitä tummaa kaakaota) ja halusin kehittää jotain vastaavaa. Tämäkin resepti on kehittynyt vuosien saatossa ja muuttuu edelleen, sillä itse pidän tumma kaakao versiosta kun taas muu perhe on mieltynyt maitosuklaisempaan versioon. Käytän kiisselin makeutukseen myös erytritolia (tämä on peruja noin kaksi viikkoa kestäneeltä karppausbuumiltani) – kiisselin kalorimäärää voi vielä vähentää vaihtamalla sokeri ja suklaa kokonaan erytritoliin.


Määrä: noin 1,5 litraa.
Säilyvyys: Säilyy jääkaapissa 3-5 päivää. Ei voi pakastaa.

Ainekset:

Kiisseli:
1 1/2 litraa maitoa (käytän hyla kevytmaitoa)
50 g erytritolia ja 40 g ruokosokeria (tai 80 g tavallista sokeria tai 130 g erytritolia)
Halutessa 30 g 70% tummaa suklaata rouheena (lempparini ovat Marabou Premium ja Green & Blacks)
45 g kaakaojauhoa (voit huoletta lisätä tai vähentää maun mukaan)
60 g perunajauhoa

Ohje:

1. Laita kiisselin ainekset, paitsi perunajauho ja tilkka maitoa, kattilaan. Tumma suklaa lisää kivasti suklaan makua kiisseliin, mutta ei ole välttämätön. Kuumenna seosta koko ajan vispilällä sekoittaen. Nosta kattila liedeltä kun seos kiehuu.
2. Sekoita perunajauhot ja maitotilkka tasaiseksi seokseksi (jos seokseen jää kokkareita kaada se ensin siivilän läpi).
3. Kaada maito-perunajauhoseos ohuena vanana suklaa seokseen koko ajan sekoittaen. Siirrä kattila takaisin liedelle ja anna seoksen vielä kuplahtaa, mutta älä vatkaa liikaa. Huom! Ongelma perunajauhojen käyttämisessä on se, että kiisselistä tulee lähes joka kerta eri paksuista riippuen seoksen lämpötilasta sekä siitä kuinka paljon kiisseliä vatkaa.
4. Kaada kiisseli kannuun tai kulhoon ja peitä kiisselin pinta muovikelmulla (muovikelmu estää kalvon muodostumisen kiisselin päälle).
5. Siirrä jäähtynyt kiisseli jääkaappiin.
6. Tarjoa kylmänä esim. kermavaahdon ja suklaarouheen kanssa.

Viitteelliset ravintoarvot / 100 g*
kcal 85
hiilihydraatti (g) 11,50
rasva (g) 2,51
proteiini (g) 3,53

* Ravintoarvot laskettu sokerilla.

Lisätietoa erytritolista:

Erytritoli on kaloriton glokoosista (rypälesokerista) valmistettu sokerialkoholi, jolla on ´viileä´jälkimaku (xylitolia vastaava). Olen kokeillut erytritolia sokerin korvikkeena erilaisissa leivonnaisissa. Viileä jälkimaku vaatii tottumista, mutta mielestäni se ei tule esille suklaaleivonnaisissa. Parasta on mielestäni kuitenkin korvata vain osa sokerista erytritolilla. Huomioi myös, että erytritolin makeus on 60-80% sokerin makeudesta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s