Focaccia

focaccia

Focaccia on maukas ja pehmeä oliiviöljyyn tehty Italialainen pannuleipä. Leivän voi päällystää oman mielen mukaan, juustolla, yrteillä, valkosipulilla, kirsikkatomaateilla, perunansiivuilla tms. Italiassa focacciasta tehdään täyteleipiä tai syödään ihan sellaisenaan vaikka keiton lisukkeena. Focaccian onnistumiselle on tärkeää antaa taikinalle aikaa kohota. Focacciaa tulee myös vaivata tarpeeksi – näin siitä tulee ilmavaa. Tämä ohje on Italian Food Forever blogista.

Määrä: Yksi keskikokoinen leipä.
Säilyvyys: Focaccia on parhaimmillaan suoraan uunista, mutta säilyy 2-4 päivää ilmatiiviissä pussissa. Sopii pakastettavaksi – leipä kannattaa pakastaa heti kun se on viilentynyt. Sulata mikrossa tai huoneen lämmössä.

Ainekset:

Taikina:
6 1/4 dl vehnäjauhoja
7 g kuivahiivaa
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
2 1/2 dl lämmintä vettä (n. 42 asteista)

Lisäksi:
oliiviöljyä
valkosipulinkynsi
sormisuolaa
mozarella juustoa

Ohje:

Taikina:
1. Sekoita hiiva ja suola jauhoihin. Lisää öljy ja lämmin vesi. Sekoita taikina tasaiseksi.
2. Siirrä taikina jauhotetulle leivonta alustalle. Vaivaa taikinaa 5-10 minuuttia niin että siitä tulee kimmoisaa ja tasaista. Lisää jauhoa tarvittaessa, mutta kuitenkin niin vähän kuin mahdollista. Muovaa taikinasta pallo.
3. Sivele kulhon sisäpinta oliiviöljyllä, laita taikinapallo kulhoon ja kääntele sitä öljyssä niin että taikinan pinta peittyy öljyyn. Peitä taikina liinalla tai muovikelmulla. Siirrä kulho lämpimään ja anna taikinan kohota noin tunti kunnes se on kaksinkertaistunut.
4. Voitele uunipelti oliiviöljyllä ja painele kohonnut taikina pellille haluttuun muotoon. Taikinan tulee jäädä reilun 2 cm paksuiseksi, riippuen siitä kuinka paksun leivän haluat. Peitä liinalla ja anna kohota noin 20-30 minuuttia.
5. Valmista päällyksen aineet. Itse pidän yksinkertaisesta valkosipuli-mozarella foccaciasta: laita oliiviöljyä ja valkosipulin paloja kulhoon ja kuumenna mikrossa hetki kunnes öljy on ottanut valkosipulin maun. Pilko mozarella.
6. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen.
7. Painele taikinaan sinne tänne sormilla kuoppia. Sivele taikina valkosipuliöljyllä ja ripottele päälle sormisuolaa.
8. Anna leivän kohota vielä noin 15 minuuttia. Paista leipää noin 20-25 minuuttia. Lisää mozarella paiston loppuvaiheessa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s