Mansikka-vaniljamoussekakku praliinilla

praliinikakku

Nimensä mukaan tässä moussekakussa maistuu mansikka, vanilja ja mantelipraliini. Tämä kakku on hienostunut ja leivosmainen – kahden kakkulevyn välissä on paksu, pehmeä kerros vaniljamoussea ja raikkaita mansikoita. Praliinipäällys tuo kakkuun mukavaa suuntuntumaa. Moussekakku on monivaiheinen, mutta helppotekoinen. Se kannattaa tehdä valmiiksi edellisenä päivänä niin että moussetäyte ehtii hyytyä. Kakun onnistunutta täyttämistä varten tarvitset irtopohjavuuan tai reunavuuan, tosin itse olen joskus askarrellut sopivan kehikon maitotölkeistäkin…


Määrä: Yksi keskikokoinen kakku tarpeeksi noin 15 hengelle.
Säilyvyys: Täytekakku on parhaimmillaan samana päivänä, mutta säilyy jääkaapissa pari päivää. Sopii pakastettavaksi, tosin koostumus ja ulkonäkö hieman kärsii. Sulata jääkaapissa yön yli.

Ainekset:

Praliini:
100 g mantelilastuja
150 g sokeria

Vaniljamousse:

Vaniljakiisseli:
6 dl maitoa (käytin kevytmaitoa)
2 kananmunaa
4 rkl sokeria
2 rkl perunajauhoja
1 vaniljatangon siemenet (leikkaa tanko pituussuunnassa halki ja kaavi siemenet terävällä veitsenkärjellä)

Lisäksi:
5 dl kermaa
5 liivatelehteä

Kakkupohja:
4 isoa tai 5 pientä kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
kostutukseen tilkka maitoa
1 – 2 rasiaa mansikoita

Kuorrute:
noin 2 dl kermavaahtoa

Ohje:

Praliini:
1.  Levitä mantelilastut uunipellille, leivinpaperin päälle. Paahda manteleita 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia kunnes ne tuoksuvat paahdetuilta ja ovat saaneet hieman väriä. Aluksi voi näyttää, että mitään ei tapahdu, mutta kun mantelit ovat tarpeeksi kuumia ne paahtuvat nopeasti – eli pidä niitä silmällä etteivät ne pala. Palaneet mantelit ovat kitkeriä (nm. kokemusta on). Siirrä mantelit heti viileälle alustalle, sillä rasvapitoisuutensa ansiosta ne jatkavat paahtumista niin kauan kun niissä on lämpöä.
2. Laita sokeri teflon pannuun. Sulata sokeri pannussa silloin tällöin puulusikalla sekoittaen. Kun sokeri on sulaa ja toffeen väristä lisää sekaan mantelilastut. Sekoita nopeasti sekaisin ja levitä nopeasti leivinpaperin päälle jäähtymään. Anna jäähtyä ja taita paloiksi.

Vaniljakiisseli (valmista mielellään kaksi päivää ennen):
3. Mittaa kiisselin ainekset kattilaan. Kuumenna seosta koko ajan vispilällä sekoittaen, kunnes se on paksua ja pulpahtaa pari kertaa. Tarkasta kiisselin makeus ja lisää sokeria tarpeen mukaan. Kaada seos toiseen astiaan ja peitä kiisselin pinta muovikelmulla (muovikelmu estää kalvon muodostumisen kiisselin päälle). Anna jäähtyä ensin huoneen lämmössä ja sitten jääkaapissa.

Kakkupohja (valmista mielellään edellisenä päivänä):
4. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
5. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
6. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahdon tulee olla väriltään luonnonvalkoista.
7. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja siivilöi jauhot vähän kerrallaan taikinaan. Kääntele jauhot taikinaan varovasti nuolijalla.
8. Kaada taikina varovasti uunipellille ja tasoita pinta. Paista pohjaa noin 8 minuuttia kunnes se on kuohkea ja kullankeltainen. Anna jäähtyä.

Vaniljamousse:
9. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutiksi.
10. Vatkaa kerma vaahdoksi.
11. Sekoita kermavaahto ja kylmä kiisseli sekaisin.
12. Kiehauta tilkka vettä. Purista vesi liivatteista ja sekoita ne kuumaan veteen niin että liivatteet sulavat kokonaan. Kaada liivateseos ohuena vanana mousseseoksen joukkoon koko ajan vatkaten. Siirrä mousse jääkaappiin odottamaan.

Kakun täyttö ja koristelu:
13. Viipaloi osa mansikoista reunaa varten ja pilko loput mansikat.
14. Tarvitset reunavuuan. Leikkaa kakkupohja kahtia. Laita toinen levy tarjoilualustalle. Laita reunavuoka levyn ympärille niin että vuuan ja kakkulevyn jää pieni väli. Kostuta levy kevyesti. Asettele kakkulevyn ja reunavuuan väliin mansikanviipaleita. Kaada vaniljamousse kakkulevyn päälle ja tasoita pinta – säästä vähän moussea viimeistelyyn. Ripottele moussen päälle mansikanpaloja. Laita toinen kakkulevy moussekerroksen päälle. Työnnä mansikan viipaleita kakkulevyn ja reunavuuan väliin. Lisää väliin tarvittaessa vielä moussea. Peitä muovikelmulla ja hyydytä jääkaapissa muutama tunti, mielellään yön yli.
15. Kun täyte on hyytynyt irroita reunavuoka varovasti – käytä tarvittaessa terävää veistä apuna.
16. Laita praliini muovipussin sisään ja murskaa paloiksi esim. kaulimella.
17. Vatkaa kerma vaahdoksi. Voitele ylin kakkulevy kermavaahdolla ja ripottele praliinimuru päälle. Säilytä jääkaapissa tarjoiluun asti.

Vastaavat reseptit:

kinuskimoussekakku Vaniljamousse täytekakku

 

Mainokset

One thought on “Mansikka-vaniljamoussekakku praliinilla

  1. Päivitysilmoitus: Mantelipraliini | Sweet Cheats Project

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s