Mummin aidot karjalanpiirakat

karjalanpiirakat

Perinteiset, itse tehdyt karjalanpiirakat ovat aivan eri luokkaa verrattuna valmispiirakoihin. Ne ovat maukkaita, ohuita ja ihanan pehmeitä. Karjalanpiirakoita näpertäessä saa vierähtämään tunnin jos toisenkin. Pohjien kaulitseminen on piirakoiden teon työläin vaihe, mutta sen voi tehdä etukäteen. Pohjat voi hyvin säilyttää jääkaapissa muutaman päivän tai pakastaa myöhempää käyttöä varten. Meillä piirakoiden leipominen on tiimityötä: mieheni kaulitsee pohjat ja minä täytän, rypytän ja paistan. Tärkeää on kaulita pohjat ohuen ohuiksi ja pitää valmiit pohjat peitettynä niin että ne eivät kuivu. Tämän piirakkaohjeen olen saanut mummiltani. Alla myös mummin helppo ja maukas riisipuuro ohje.


Määrä: Noin 100 kpl.
Säilyvyys: Piirakat ovat parhaimmillaan vastapaistettuna, mutta ne säilyvät ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa noin viikon. Sopii pakastettavaksi. Sulata mikrossa tai jääkaapissa yön yli. Lämmitä kylmät piirakat uunissa 275 asteessa. Kuoret voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten: pakasta ilmatiiviissä astiassa tai pussissa leivinpaperipalojen välissä. Sulata jääkaapissa yön yli.

Ainekset:

Taikina:
4 dl kylmää vettä
3 tl suolaa
noin 5 dl ruisjauhoja
noin 5 dl vehnäjauhoja
1 rkl rypsiöljyä

Täyte:
3 litraa vettä
10 dl puuroriisiä
suolaa maun mukaan (noin 6 tl)
6 dl kermaa

Voiteluun:
noin 100 g voita ja 2 dl vettä sulatettuna

Ohje:

Täyte (valmista puuro mielellään edellisenä päivänä):
1. Keitä riisi vedessä kypsäksi.
2. Lisää suola ja kerma. Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Anna puuron tekeytyä ja jäähtyä ensin huoneen lämmössä ja sitten jääkaapissa.
3. Puuron tulee olla levitettävää. Lisää tarvittaessa lämmintä maitoa (huom. maidon tulee olla lämmintä, sillä kylmä maito kiehuu uunissa).

Taikina:
4. Liota suola veteen.
5. Sekoita jauhot keskenään.
6. Sekoita jauhoja desi kerrallaan suolaveteen ensin lusikalla ja sitten käsin, niin että saat muodostettua kaulittavan taikinan. Huom. et välttämättä tarvitse kaikkea jauhoa tai voit joutua lisäämään enemmän jauhoa. Lisää öljy loppuvaiheessa.
7. Muovaa taikinasta tanko – läpimitaltaan noin 2 cm – ja leikkaa siitä pieniä paloja. Työstä pala kerrallaan. Pyöritä pala palloksi. Käytä reilusti karkeaa ruisjauhoa kaulitsemiseen. Kaulitse pallo noin 10 – 15 cm kokoiseksi letuksi – niin ohueksi kuin mahdollista – melkein läpinäkyväksi. Pidä kuoret suojattuna, leivinpaperipaloilla peitettynä kunnes olet valmis täyttämään ne.
8. Laita uuni lämpiämään 275 asteeseen.

Täyttö:
9. Levitä kuoren keskelle ohuesti puuroa – noin reilu lusikallinen, kuoren koosta riippuen. Jätä reunoille noin 1 cm kääntövaraa. Levitä täyte lastalla tasaiseksi.
10. Käännä reunat keskelle ja rypytä etusormilla tai pikkurilleillä tiheitä poimuja. Itse rypytän ylhäältä alas, toiset aloittavat rypyttämisen keskeltä.
11. Paista noin 15 minuuttia kunnes kuori on saanut väriä. Huom. kuoret ovat kovia ennen voitelua.

Voitelu:
12. Sulata voi ja sekoita se kuumaan veteen.
13. Voitele kuumat piirakat voi-vesiseoksella ja laita piirakat lautaselle päällekkäin jäähtymään. Piirakat pehmenevät tekeytyessään.

 

Päivitykset: kuva vaihdettu 23.8.2014

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s