Kuituiset sämpylät

sämpylät

Sämpylätaikina on nopea tehdä ja leivonkin sämpylöitä lähes viikoittain. Niistä ei kuitenkaan koskaan tule aivan samanlaisia sillä vaihtelen jauhosekoituksia ja lisukkeita. Sämpylätaikinaa voi muuntaa mielensä mukaan ja lisukkeena voi käyttää melkein mitä vain: siemeniä, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä tai marjoja, jopa suklaata. Tärkeää onnistuneiden sämpylöiden leipomisessa on jauhojen määrä – niitä ei saa olla liikaa eikä liian vähän – sekä aika – taikinalle tulee antaa aikaa kohota. Tämä sämpyläohje on terveellisempi sillä käytän porkkana- tai omenaraastetta makeuttamiseen sekä kuituisia leseitä, täysjyväjauhoja ja siemeniä.


Määrä: Noin 25 – 30 kpl koosta riippuen.
Säilyvyys: Sämpylät ovat parhaimmillaan suoraan uunista, mutta säilyvät pari päivää ilmatiiviissä pussissa. Sopii pakastettavaksi – sämpylät kannattaa pakastaa heti kun ne ovat viilentyneet. Sulata mikrossa tai huoneen lämmössä. Sämpylät saa tuoreen veroisiksi lämmittämällä niitä noin 225 asteisessa uunissa hetken.

Ainekset:

Taikina:
5 dl vettä tai maitoa
hienoa porkkanaraastetta (noin 3 – 4 porkkanaa) tai omenaraastetta (noin 2 omenaa) tai 2 rkl hunajaa
2 pussia kuivahiivaa
2 tl suolaa
noin 2 – 3 dl leseitä ja / tai hiutaleita (kaura, vehnä, speltti tms.)
halutessa noin 1 -2 dl siemeniä maun mukaan (auringonkukka, kurpitsa, pellava tms.)
halutessa rusinoita, pähkinöitä, kuivattuja marjoja, suklaapaloja tms.
noin 10 – 15 dl jauhoja (käytän yleensä noin 1/3 vehnä- tai ydinspeltti, noin 2/3 täysjyvä)
3/4 dl rypsiöljyä

Päälle:
siemeniä, leseitä tai hiutaleita

Ohje:

1. Sekoita porkkana- tai omenaraaste nesteeseen ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi (42 astetta). Kaada nesteseos kulhoon.
2. Sekoita lusikalla nesteeseen noin 1/2 desiin jauhoja sekoitettu hiiva.
3. Lisää suola, leseet/hiutaleet, siemenet ja osa jauhoista. Sekoita lusikalla.
4. Lisää öljy.
5. Lisää jauhoja ja alusta taikina käsin tasaiseksi. Taikinan tulee jäädä löysähköksi: niin että se vielä juuri ja juuri tarttuu käsiin, mutta ei kuitenkaan niin löysäksi että sämpylät eivät pysy muodossa.
6. Anna taikinan kohota noin 30 minuuttia peitettynä lämpimässä paikassa kunnes taikina on kaksinkertainen.
7. Laita päällysen aineet pieneen kulhoon.
8. Kumoa taikina jauhotetulle leivinalustalle ja muodosta siitä paksu tanko. Leikkaa paloiksi terävällä veitsellä. Käytä niin vähän jauhoja kun mahdollista. Pyörittele taikinasta sämpylöitä. Sämpylän tulisi olla hieman tahmea jotta päällys tarttuu siihen. Paina yksi puoli sämpylästä päällyseen.
9. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Vuoraa kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.
10. Kohota sämpylöitä noin 15 minuuttia peitettynä.
11. Paista uunin keskitasolla 10-15 min sämpylöiden koosta riippuen. Peitä lämpimät sämpylät liinalla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s