Madagaskarin vaniljajäätelö

vaniljajäätelö

Nämä jäätelöpuikot ovat meidän lasten (ja aikuisten) ehdottomia suosikkeja. Okei, ohjeessa on sokeria ja kermaa, mutta (pienen kokonsa vuoksi) kaloreita on vain noin 90 per puikko. Tämä ohje syntyi muutama vuosi sitten kun sain äitienpäivälahjaksi jäätelökoneen. Siihen aikaan lapsilla oli vielä kananmuna allergia ja rakastamamme perinteinen gelatohan on kuitenkin tehty kananmunasta. Gelatoon tehdään kananmunista kiisselipohja, joten ajattelin tehdä perinteisen perunajauhokiisselin jäätelön pohjaksi. Myöhemmin vaihdoin perunajauhon maissijauhoon, sillä mielestäni maissijauhosta tulee mukavampi rakenne. Aineksissa ei saa muuten sitten huijata, oikeasta vaniljasta tulee ehdottomasti paras maku. Jäätelöpuikot kannattaa ottaa sulamaan huoneenlämpöön noin 10 minuuttia ennen syöntiä niin jäätelö pehmenee. Muotti lähtee helpommin irti jos sitä pitää juoksevan kuuman veden alla hetken.  


Määrä: Vajaa 1,5 litraa. 24 pientä jäätelöpuikkoa (Ikean muotteihin).
Säilyvyys: Säilyy pakastimessa noin 2-3 kuukautta.

Ainekset:

Vaniljakiisseli:
1 litra maitoa
30 g maizenajauhoa
100 g glukoosisiirappia (tai vaihtoehtoisesti tavallista sokeria, glukoosisiirappi antaa lisää pehmeyttä)
70 g sokeria
1/2 – 1 madagaskarinvaniljatanko (leikkaa tanko pituussuunnassa halki ja kaavi siemenet terävällä veitsenkärjellä)

Lisäksi:
noin 3 dl vispikermaa

Ohje:

Vaniljakiisseli (valmista mielellään edellisenä päivänä):
1. Laita vaniljakiisselin ainekset kattilaan. Kuumenna seosta koko ajan vispilällä sekoittaen. Anna seoksen kuplia ja saostua 3-5 minuuttia. Kun kiisseli on noin jogurtin paksuista, kaada kiisseli kannuun tai kulhoon ja peitä kiisselin pinta muovikelmulla (muovikelmu estää kalvon muodostumisen kiisselin päälle).
2. Anna kiisselin jäähtyä ja siirrä jääkaappiin.

Jäätelömassa:
3. Kun kiisseli on kylmää vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kiisseli ja kermavaahto tasaiseksi massaksi.
4. Jäädytä seos jäätelökoneessa ja lusikoi muotteihin. Pakasta muutama tunti, tai yön yli.

Viitteelliset ravintoarvot / 100 g

kcal 156
hiilihydraatti (g) 16,93
rasva (g) 8,67
proteiini (g) 2,6

Vielä vaniljatangoista:

Vaniljatangot yksittäin ostettuna ovat kalliita. Itse tilaan niitä Saksasta 50 kappaleen paketeissa, jolloin yhden tangon hinta on vain murto osan ruokakauppojen hinnasta.

Vaniljatangot kuitenkin kuivuvat helposti (varsinkin jos niitä on 50), mutta ne saa kätevästi elvytettyä kuumassa vedessä liottamalla (itse laitan kuivan vaniljatangon vesikulhossa mikroon ja kuumennan täydellä teholla noin minuutin ajan).

Lisäksi käytetyistä vaniljatangoista voi tehdä vaniljasokeria laittamalla kuivatut tangot tiiviiseen rasiaan sokerin kanssa.

Mainokset

5 thoughts on “Madagaskarin vaniljajäätelö

  1. Oletko sattunut aika äskettäin näkemään Jamie (Oliver) ja Jimmy -ohjelmaa, jossa kaverit kokkailevat 2,1 km pitkän laiturin nokassa kaikenlaisia viikonloppuherkkuja? Yhdessä jaksossa Jimmy teki jäätelökoneen tee-se-itse-periaatteella ja sillä sitten gelatoa pelkästä keitetyn maidon, maissijauhon ja sokerin sekä makuaineiden sekoituksesta. Yritin kuumeisesti etsiä tarkkaa ohjetta heidän nettisivuiltaan, mutta ilmeisesti ohje oli niin simppeli, että eivät ole vaivautuneet sitä lisäämään. Tiedätkö sinä tämän tyyppisestä gelato-ohjeesta mitään? Googlaamallakaan en löytänyt lisätietoa.

    Sivustosi ohjeet ovat muuten aivan ihastuttavia! Olen jo useamman vuoden yrittänyt kokonaan olla ilman sokeria kaikin mahdollisin tavoin, mutta makeanhimo ei kumma kyllä ole sillä talttunut. Siksi on ihanaa löytää ohjeita, joiden muuntamisen sokerittomaksi olet joko jo tehnyt tai joita voin itse sen osalta vielä hiukan viilata eteenpäin. Kiitos siis kaikesta vaivannäöstäsi, arvostan sitä todella!

    • Paljon kiitoksia palautteestasi! Mukava kuulla, että ohjeistani on hyötyä! Ja hienoa kuulla, että onnistut elämään ilman sokeria – minä aina silloin tällöin yritän (ja epäonnistun..). Millä muuten sinä korvaat sokerin leivonnassa?

      Minun tulee telkkaria katsottua todella harvoin joten en ole edes huomannut tuota Jamien uutta sarjaa. Muutama vuosi sitten kehitin itse tuolla samalla periaatteella jäätelön (kun lapsilla oli vielä kananmuna allergia). Perusidea on että jäätelön pohjaksi tehdään kiisseli (joko maissi- tai perunajauhoihin) tosin ihanan banaanijäätelön saa tehtyä ilman jauhoa. ’Jäätelöt ja jäädykkeet’ kategorian alta löytyy ’madagaskarin vaniljäjäätelö’ ohje sekä ’banaani-suklaa jäätelökakku’ joka sisältää ohjeet kananmunattomiin banaani ja suklaa jäätelöihin.

  2. Kiva kun huomasit viestini ja kiitos kun vastasit!

    Mun sokerin korvikkeet leivonnassa: Hermesetas SteviaSweet Crystal (joka on sellaisessa Minigrip-pussin tapaisessa ja on 0-kalorinen) ja ihan tavallinen Hermesetas-makeutusjauhe. Molemmat toimii sokerin veroisesti, eikä outoa jälki- tai sivumakua juuri ole. Molempia on tosin annosteltava hiukan enemmän kuin ohje sanoo.

    Olen itsekin kananmuna-allerginen, joskin sen oireet ovat aikuisuuden myötä rauhoittuneet ja kestän kananmunaa kohtuudella leivonnaisissa.

    Ternimaito on muuten hyytymisominaisuuksiltaan kananmunan veroinen ja siitä saa esim. uunijuustoa tosi helposti: maitoa johonkin maidon määrälle sopivaan vuokaan, hiukan suolaa sekaan ja uuniin. Kypsennysaika on siten, että kun on hyytynyt mieleiseksi, se on valmis 🙂

  3. Sen verran vielä jatkan noista makeutusaineista, että tuo SteviaSweet Crystal ei ärsytä vatsaa ollenkaan, koska on stevia ja erytritolipohjainen. Toinenkaan ei sitä tee niissä määrin mitä mä leivonnassa tai aamiaisjugurtissa käytän. Isommista määristä en osaa sanoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s