Aleksanterin leivokset

aleksanterin leivokset

Aleksanterin leivokset ovat tyttäreni lempileivoksia, joita täytyy tarjota joka vuosi syntymäpäiväjuhlilla. No ovathan ne herkullisen mureita ja juhlavan näköisiä. Parhaimmaksi havaitsemani ohje kakkupohjalle on Kinuskikissan Anna lehdestä poimima ohje.


Määrä: Noin 20 x 30 cm kokoinen levy. Noin 20 leivosta koosta riippuen.
Säilyvyys: Säilyy ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa reilun viikon. Sopii pakastettavaksi. Sulata jääkaapissa yön yli.

Ainekset:

Taikina:
250 g pehmeää voita
1 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 keltuaista
6 dl vehnäjauhoja

Täyte:
noin 1 1/2 dl vadelmahilloa tai marmeladia

Kuorrute:
4 1/2 dl tomusokeria
noin 3 rkl vettä tai halutessa sitruunamehua
halutessa elintarvikeväriä
noin 5 palaa tummaa suklaata

Ohje:

Kakkulevy:
1. Vaahdota voi ja sokeri kunnes seos on vaaleaa.
2. Lisää keltuaiset yksitellen koko ajan vatkaten.
3. Lisää vehnäjauhot ja sekoita taikina käsin tasaiseksi. Muodosta taikinasta paksu tanko ja kääri se muovikelmuun.
4. Anna taikinan levätä jääkaapissa vähintään tunti.
5. Laita uuni lämpenemään noin 175 asteeseen.
6. Jaa taikina kahteen yhtä suureen osaan ja kaulitse kaksi noin 20 x 30 cm kokoista levyä. Taikina on aika tahmeata. Kaulitsemista helpottaa jos taikinan kaulitsee kahden ikileivinpaperin välissä.
7. Siirrä toinen levy uunipellille ja levitä päälle vadelmahillo. Aseta sitten toinen levy varovasti päälle.
8. Paista levyä noin 30 minuuttia, kunnes taikina saa hieman väriä. Taikina jää helposti keskeltä raa’aksi – jos levy näyttää ruskistuvan päältä liikaa, mutta ei ole vielä kypsä, voit laittaa foliopaperia levyn päälle suojaksi ja laskea lämpötilaa. Anna jäähtyä.

Kuorrutus:
9. Sulata suklaa ja laita se valmiiksi pursotinpussiin. Itse käytän kertakäyttöisiä muovisia pursotinpusseja.
10. Valmista kuorrute: sekoita tomusokeri, elintarvikeväri ja vettä sen verran, että saat tasaisen sokerimassan. Huom. elintarvikevärit ovat hyvin voimakkaita eli lisää varovasti jos haluat hempeän värin. Kokeile päällyksen koostumusta lusikan syrjälle. Päällys ei saa olla liian juoksevaa, sillä silloin se valuu kakun päältä, eikä liian paksua, sillä silloin et saa kaunista pintaa. Voit tarpeen vaatiessa lisätä vettä tai tomusokeria.
11. Levitä kuorrute jäähtyneen levyn päälle.
12. Pursota suklaa ohuina suorina raitoina kuorrutteen päälle. Vedä sitten veitsellä kevyesti raitoja suklaaraitoihin nähden pystysuoraan, vuorotellen ylhäältä alas ja alhaalta ylös.
13. Anna kuorrutteen kovettua kunnolla. Leikkaa paloiksi.

Ohje päivitetty 25.1.2015

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s